Na minestrone: 1 cibule, 2 řapíky celeru s natí, 100 g pórku, 1 cuketa, 1 stroužek česneku, 500 g rajčat, 200 g italských obřích fazolí (ze sklenice nebo z konzervy), 2 lžíce olivového oleje, 1 l zeleninového vývaru, 200 g makaronů, sůl, pepř
Na pesto: 2 svazky bazalky, 2 stroužky česneku, 30 g parmazánu vcelku, 50 g piniových oříšků, 5-6 lžic olivového oleje, sůl, pepř
Minestrone: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Celer, pórek a cuketu očistíme. Česnek oloupeme. Rajčata nařízneme do kříže, přelijeme vařící vodou, oloupeme a zbavíme zrníček, fazole necháme dobře okapat.
Pesto: Bazalku opláchneme, lístky natrháme na kousky nebo nakrájíme. Oloupaný česnek nasekáme. Parmazán najemno nastrouháme. Přidáme piniové oříšky, popř. mleté mandle, olej, sůl a pepř a vše umixujeme.
Celerové řapíky, pórek a cuketu nakrájíme na kolečka. Celerovou nať najemno posekáme.
Ve větším širokém hrnci rozehřejeme na středním ohni olivový olej, přidáme cibuli a necháme zesklovatět.
K cibuli přidáme celer, pórek a cukety a za stálého míchání všechno podusíme. K zelenině prolisujeme česnek a vše zalijeme vývarem.
Polévku asi 10 minut povaříme. Makarony rozlámeme na menší kousky, celerovou nať nasekáme a obojí přidáme do polévky.
Na závěr oloupaná a zrníček zbavená rajčata nakrájíme na nudličky nebo na kostičky. Společně s okapanými fazolemi vložíme do polévky. Vše ještě krátce povaříme a podle chuti osolíme a opepříme.
Minestrone podáváme s pečivem nebo česnekovými krutony.