Vanilkový meruňkový koláč

1. září 2012 | 21.34 |
blog › 
Vanilkový meruňkový koláč

Těsto: 250 g polohrubé mouky, 60 g krupice, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky strouhané citrónové kůry, sůl, 150 ml mléka, 1 vejce, 1/2 kostky kvasnic, 50 g tekutého másla


Poleva: 300 ml smetany, 3 vanilkové cukry, 40 g krupice, 3 vejce, 3 lžíce vanilkového pudingu v prášku, 600 g meruněk

Do mísy dáme mouku, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, sůl, rozdrobené kvasnice a tekuté vychladlé máslo. Hnětacími nástavci elektrického šlehače hněteme asi tři minuty těsto. Přikryté necháme asi půl hodiny kynout. Připravíme polevu - smícháme smetanu, vanilkový cukr, cukr, vejce a pudingový prášek. Meruňky tence nařízneme do kříže, na děrované lžíci krátce ponoříme do horké vody, pak do studené a oloupeme je a vypeckujeme. Vykynuté těsto znovu prohněteme. Dno rozevírací formy o průměru 26 cm vyložíme pečicím papírem. Pomoučenýma rukama vložíme těsto do formy a rozprostřeme. Na povrch klademe řeznou stranou dolů meruňky a necháme 10 minut kynout. Troubu předehřejeme na 190 °C. Meruňky zalijeme polevou. Pečeme pět minut, snížíme teplotu na 175 °C a pečeme dál 40-45 minut. Hotový koláč přesuneme z formy na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout. Před podáváním ho lze posypat moučkovým cukrem a na boky přilepit mandlové lupínky. Zdobíme šlehačkou se špetkou skořice.
Vanilkový meruňkový koláč

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 0.00 (0x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář